Droom je van een versgebakken cake bij je ochtendkoffie of een warme pizza na een lange dag reizen? Met een oven in je camper maak je dit mogelijk! Er zijn talloze opties beschikbaar, dus er is altijd wel een model dat bij jouw camper en reisstijl past.
Van compacte tot grotere ovens, en van elektrische modellen tot ovens die werken op gas of zelfs diesel—je hebt volop keuze. Zo kun je overal waar je staat iets bakken of opwarmen, zonder afhankelijk te zijn van een stroomaansluiting.
Daarnaast zijn er combinaties met een gasfornuis, inbouwmodellen of draagbare ovens. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je ruimte, energievoorziening en gebruiksgemak.
Lees verder en ontdek welke oven soorten er zijn en het beste bij jouw camper past!
Inhoud:
Een elektrische oven in de camper
Elektrische ovens zijn de meest bekende en worden vooral in huizen gebruikt. In een camper is een standaard inbouwoven echter minder praktisch vanwege het hoge stroomverbruik. Je kunt zo’n oven dan eigenlijk alleen gebruiken als je bent aangesloten op externe stroom (walstroom), maar zelfs dan moet je opletten of de beschikbare stroom niet te beperkt is in vermogen dat er maximaal gebruikt kan worden.
Gelukkig zijn er elektrische ovens met een lager vermogen, die beter geschikt zijn voor campers. Meestal zijn dit compacte, losse oventjes die je eenvoudig kunt opbergen en flexibel kunt gebruiken. Met een krachtige huishoudaccu en een zware omvormer is het zelfs mogelijk om off-grid te bakken, al vraagt dit veel van je accu en kan deze snel leegraken.
Ondanks de beperkingen blijft een elektrische oven een handige keuze, vooral de energiezuinige varianten ook wel de ovens die op een lager vermogen werken. Ze zijn daarbij vaak (veel) goedkoper dan gasovens en ideaal voor sporadisch gebruik. Wil je een elektrische oven in je camper? Dan is het slim om rekening te houden met je stroomvoorziening en bij voorkeur op een plek te gaan staan met externe stroom als je de oven wilt gebruiken.
Let er ook bij op dat ovens met een lager vermogen vaak langer de tijd nodig hebben om op te warmen, wat invloed kan hebben op je kookervaring. Dit betekent dat je soms wat geduld moet hebben, vooral als je onderweg snel iets wilt bereiden. Zorg ook voor een goed beveiligde stroomtoevoer bij een elektrische oven en bij losse modellen voor voldoende ventilatieruimte rondom. Plaats daarnaast de oven bij voorkeur op een hittebestendige ondergrond—dit is niet altijd noodzakelijk, maar kan problemen voorkomen.
Een gasoven in de camper
Wil je off-grid een oven kunnen gebruiken zonder afhankelijk te zijn van externe stroom? Dan is een gasoven een uitstekende keuze. Zeker als je al op gas kookt, is het eenvoudig om je gasinstallatie uit te breiden met een gasoven.
Er zijn verschillende soorten gasovens beschikbaar. Zo kun je kiezen voor een losse gasoven, die je ergens neerzet en soms ook voorzien is van gaspitten erbovenop. Dit type wordt vaak gebruikt als buitenoven, maar kan in een camper geplaatst worden mits je goed oplet. Omdat een gasoven vuur gebruikt om te verwarmen, is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn en te zorgen voor voldoende ventilatie. Een los model is daarbij vaak goedkoper dan een inbouwvariant, maar moet doorgaans na gebruik wel weer worden opgeborgen.
Voor een meer permanente oplossing kun je dus kiezen voor een inbouwgasoven. Deze kan netjes in je camper worden geïntegreerd, waardoor je geen losse apparatuur hoeft te verplaatsen. Bovendien heb je twee soorten inbouwovens, een losse gasoven of een combinatie met een gaskookplaat, wat ruimtebesparend en praktisch is als je toch al op gas wil koken.
Zo worden gasovens, en met name de inbouwmodellen, veel gebruikt in campers en caravans. Dit komt doordat elektrische ovens vaak te veel stroom verbruiken en meestal alleen bruikbaar zijn met externe stroom. Een gasoven werkt altijd, zolang je voldoende gas bij je hebt. Gas is bovendien een veelgebruikte energiebron in de kampeerwereld en eenvoudig verkrijgbaar. Met een elektrische oven kun je, afhankelijk van je accu en omvormer, misschien twee keer bakken voordat de accu leeg is, terwijl je met een volle gasfles veel langer vooruit kunt. Hoe lang precies, hangt af van de grootte van je gasflessen, het gebruik en hoeveel gasflessen je meeneemt.
Een nadeel van gasovens is dat ze relatief prijzig kunnen zijn, vooral de inbouwmodellen die speciaal voor campers en caravans zijn ontworpen. Toch bieden ze een betrouwbare en veelzijdige manier om onderweg te bakken, zonder afhankelijk te zijn van externe (stroom)voorzieningen.
Een dieseloven in de camper
In plaats van een gasoven kun je ook kiezen voor een dieseloven. Net zoals de dieselverwarming bestaat, zijn er ook ovens die op diesel werken. Dit kan een interessante optie zijn als je liever geen gas gebruikt, of als je reist naar gebieden waar het bijvullen van gas(flessen) lastig is. Diesel is immers bijna overal verkrijgbaar en als je camper al op diesel rijdt, hoef je slechts één brandstofbron te beheren.
Een dieseloven lijkt qua uiterlijk en functionaliteit sterk op een gasoven, maar werkt net iets anders. Zo kun je er echter net zo goed een taart in bakken of een ovenschotel in bereiden. Alleen zijn ze nog verkrijgbaar als inbouwmodel, ook gecombineerd met een kookplaat. Maar losse dieselovens zijn helaas nog niet door Sajenn gespot. Dus heb je wel een losse dieseloven, laat het dan weten en stuur een foto mee die gebruikt mag worden.
Houd erbij wel rekening mee dat dieselovens een afvoer nodig hebben die naar buiten leidt. Dit betekent dat je een gat in de buitenwand of in het dak van je camper moet maken, afhankelijk van waar je de afvoer wilt plaatsen.
Daarnaast zijn dieselovens doorgaans duurder dan gasovens, vaak meer dan twee keer zo duur. Daardoor zijn ze voor de meeste camperaars niet de meest rendabele keuze. Ze worden vooral interessant als je vaak afgelegen gebieden bezoekt, waar diesel en benzine nog te krijgen zijn, maar gas minder goed verkrijgbaar is. Overweeg dus goed of de voordelen opwegen tegen de hogere aanschafprijs.
Een alcoholoven in de camper
Als je geen zin hebt om extra leidingen aan te leggen voor een oven, is een alcoholoven een interessante optie. Deze ovens maken gebruik van brandbare alcohol (zoals spiritus) in een brander die onder de ovenruimte wordt geschoven. Het voordeel hiervan is dat er geen elektriciteit nodig is, wat vaak wel het geval is bij gas- en dieselovens. Zo zijn er ook inbouwvarianten beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in bijvoorbeeld campers.
Bij een alcoholoven is een belangrijke veiligheidsmaatregel wel dat je ervoor moet zorgen dat de brander altijd volledig uit is voordat je gaat rijden. Dit geldt uiteraard voor alle soorten ovens, maar bij een alcoholoven kan de alcohol uit de brander gaan lekken of uitstromen als de camper te veel beweegt. Dit wil je absoluut voorkomen, hoewel brandend alcohol relatief makkelijk te blussen is met water. Zorg er dus voor dat je altijd de brander goed controleert voordat je op pad gaat.
Alcohol is daarbij goed verkrijgbaar en gemakkelijk te vervoeren, wat een voordeel is ten opzichte van gasflessen. Zo is het dus makkelijk mee te nemen in de camper, zelfs voor langere reizen.
De prijs van een alcoholoven is overigens meestal redelijk laag voor losse modellen, maar voor inbouwovens kunnen de kosten hoger liggen dan voor een inbouwgasoven. Dit maakt alcoholovens ook minder gebruikelijk in campers, maar ze kunnen toch een goede optie zijn, vooral als je zoekt naar een energiebron die gemakkelijk verkrijgbaar en eenvoudig te vervoeren is. Een alcoholoven is ook een aantrekkelijke keuze in combinatie met een alcoholfornuis, zodat je zowel kunt koken als bakken op dezelfde energiebron.
Een oven op hout
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een oven die op hout werkt. Meestal gaat het hierbij om buitenovens, zoals bijvoorbeeld een pizzaoven op hout. Dit type oven is in een camper niet gebruikelijk, vooral vanwege de veiligheidsrisico’s. Toch kun je een compacte, houtgestookte buitenoven meenemen voor gebruik op de camping. Je kunt dan heerlijk je eigen maaltijden klaarmaken door de oven in de middag al op te warmen, en na gebruik kun je de oven buiten laten afkoelen.
Een van de voordelen van een houtoven is dat je eenvoudig lokaal hout kunt gebruiken om de oven mee op te warmen, wat het een milieuvriendelijke en goedkope optie maakt. Dit maakt het echt iets voor de avontuurlijke kampeerder die zelfvoorzienend wil zijn. In plaats van gas of elektriciteit kun je gewoon je eigen plaatselijke brandstof gebruiken.
Hoewel dit voor veel camperaars geen standaardkeuze is, omdat de meeste liever voor gas of elektriciteit kiezen, kan een houtgestookte oven erg kosteneffectief zijn. Zeker als je handig bent, kun je er zelfs een zelf maken van oud metaalschroot of andere gerecyclede materialen.
Dit type oven vereist wel wat planning en voorbereiding, en het is belangrijk om de oven op een veilige afstand van de camper te plaatsen om brandgevaar te voorkomen. Het is dus meer geschikt voor gebruik op campings of andere plekken waar je voldoende ruimte hebt en de veiligheid kunt waarborgen.
Een zonneoven
Wil je helemaal duurzaam zijn, dan kan een zonneoven de ideale oplossing voor jou zijn. In de camper zelf kun je deze oven alleen niet inbouwen, maar voor buitengebruik is het een fantastische optie. Het enige wat je nodig hebt, is de zon. En aangezien veel camperaars vaak in de warme maanden op pad zijn, wanneer de zon volop schijnt, kan een zonneoven een perfecte keuze zijn voor het bereiden van maaltijden. Je bent niet afhankelijk van gas of elektriciteit, wat een groot voordeel kan zijn voor diegene die veel off-grid willen staan.
Het grootste nadeel is natuurlijk wel dat een zonneoven afhankelijk is van de zon. Dit betekent dat je de oven alleen kunt gebruiken op zonnige dagen, wat vooral belangrijk is in gebieden waar het weer onvoorspelbaar is. Daarnaast kun je een zonneoven meestal alleen overdag gebruiken, aangezien de zonsterkte in de avond te laag is om de oven effectief te laten werken. Maar als je veel reist in zonnige en warme gebieden, kan het een waardevolle toevoeging zijn aan je kampeeruitrusting. Door de eenvoud van het ontwerp zijn zonneovens vaak relatief goedkoop, en je zou ze ook zelf kunnen maken, wat het nog voordeliger maakt.
Hoewel een zonneoven een aantrekkelijke optie kan zijn, is het niet de beste keuze als je echt een oven in je camper nodig hebt of wilt. Het is meer een ideale oplossing voor kampeerders die flexibel zijn met hun kookmethoden en voornamelijk op zonnige locaties verblijven.
Een combioven
Een combioven, waarbij meerdere functies in één apparaat zijn verwerkt, kan erg handig zijn in een camper. In huishoudens zie je vaak de combimagnetron, die zowel als magnetron als oven gebruikt kan worden. Dit type oven kun je ook in een camper gebruiken, maar houd er rekening mee dat deze alleen op elektriciteit werkt, wat het minder aantrekkelijk kan maken ook omdat het stroomverbruik vaak erg hoog is.
Een andere variant van de combioven is de gasoven met bijvoorbeeld een grillfunctie. Deze ovens combineren de voordelen van een gasoven met extra mogelijkheden, zoals het grillen van gerechten. Een nog handiger voorbeeld is een gasoven met kookgelegenheid erbovenop. Dit zorgt voor een compacte inbouwoplossing die zowel ruimte bespaart als multifunctioneel is, doordat je niet alleen kunt bakken, maar ook kunt koken op hetzelfde apparaat.
Met een combioven kun je dus veel verschillende kooktechnieken combineren in één apparaat, wat een praktische oplossing is voor de beperkte ruimte in een camper.
Je camper al ingebouwd maar toch nog een oven willen?
Het beste is om al rekening te houden met een oven wanneer je een camper wilt bouwen of kopen. Door van tevoren een plek vrij te houden of goed na te denken over waar de oven het beste geplaatst kan worden, voorkom je later ongemakken. Toch komt het vaak voor dat je al een camper hebt en er pas achteraf een oven in wilt plaatsen, zonder dat er van tevoren rekening mee is gehouden.
Als je twijfelt, met name bij het bouwen van een eigen camper, of je een oven wilt, is het slim om alvast ruimte te reserveren in de indeling van je camper. Zo kun je achteraf gemakkelijk een oven installeren zonder al te veel aanpassingen. Maar als er geen rekening mee is gehouden, zijn er nog steeds twee mogelijke opties:
- Een losse oven: Kies voor een kleine, draagbare oven (vaak elektrisch) die je op het keukenblad kunt neerzetten. Bij gebruik zet je de oven op het werkblad, en wanneer je hem niet gebruikt, kun je hem opbergen. Dit is een flexibele oplossing, maar vraagt wel wat ruimte om hem neer te zetten en op te bergen.
- Aanpassingen in de keuken of andere kasten: Als je liever een ingebouwde oven wilt, kun je overwegen de keuken of kastjes aan te passen zodat er ruimte komt voor een oven. Dit vereist meestal wat meer werk, maar biedt een permanente oplossing en zorgt voor een nette, ingebouwde afwerking.
Hoewel de tweede optie wat meer tijd en moeite kost, kan het voor de lange termijn een ideale oplossing zijn als je echt een vaste oven in je camper wilt.
Een ovenmeter in de oven
Met name niet-elektrische ovens, zoals gas-, diesel- en alcoholovens, hebben vaak geen ingebouwde temperatuurmeter of standen om de warmte nauwkeurig te regelen. Dit maakt het lastig om te bepalen hoe warm de oven daadwerkelijk is en of je de warmtebron moet verhogen of verlagen.
Daarom is het handig om een losse ovenmeter in de oven te plaatsen. Hiermee kun je dan mooi aflezen hoe warm de oven is en controleren of de temperatuur stabiel blijft tijdens het bakken. Zo voorkom je dat je gerecht te heet of juist te koud wordt gebakken. Een simpele, goedkope analoge ovenmeter volstaat vaak al en is een kleine investering die het bakresultaat aanzienlijk kan verbeteren.
Conclusie voor een oven in de camper
Het kiezen van de juiste oven voor je camper hangt af van je specifieke behoeften, de ruimte die je hebt en de mate van onafhankelijkheid die je wilt van externe energiebronnen. Of je nu kiest voor een elektrische, gas-, diesel-, alcohol- of zonneoven, elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Want zo is een elektrische oven ideaal als je bijvoorbeeld vaak op campings staat met toegang tot stroom, maar kan minder geschikt zijn voor off-grid situaties. Een gasoven biedt meer flexibiliteit, vooral voor diegenen die veel off-grid staan. Als je een duurzamere optie zoekt is een zonneoven misschien wel de oplossing voor jou, hoewel deze beperkt is tot zonnige dagen. En een alcoholoven biedt de eenvoud van een brandstof die gemakkelijk verkrijgbaar is, maar vereist meer zorgvuldige veiligheidsoverwegingen.
Zorg er dus voor dat je een oven kiest die past bij je kookstijl, de reisomstandigheden en de beschikbare ruimte in je camper, zodat je het meeste uit je camperkeuken kunt halen!
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via deze uitgaande links iets koopt ontvangt Sajenn daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kan de website onderhouden worden.
Geef een reactie