Stichting Hout en Meubel SH&M artikel

INGELIJST: student Ron Jansen, winnaar aanmoedigingsprijs IMI Award 2012

IMI Award Ron Jansen

1. Waarom heb je een gecombineerde salontafel/kinderzitje als examenwerkstuk gemaakt? 

Voor mijn afstudeerproject heb ik voor de richting creatief vakman gekozen. Ik moest iets creatiefs verzinnen. Hierbij heb ik altijd gedacht ‘Ik wil meer dan alleen vormgeven’. Misschien kan ik wel een meubel verzinnen met een extra functie. Vrijwel meteen kwam de gedachte naar boven dat we vroeger met de familie met kerstmis altijd samen gingen gourmetten bij opa en oma. Alleen het probleem was altijd dat er weinig plaats was; vooral de kleine kinderen zaten op de opvulplekjes waardoor iedereen krap bij elkaar zat. Alleen de salontafel was vrij, maar ook onbruikbaar om goed aan te kunnen zitten. Hierdoor ben ik op het idee gekomen dat de salontafel ook als kinderzitje gebruikt kan worden. Met deze eisen ben ik dus aan de slag gegaan om de salontafel/kinderzitje te realiseren.

2. Waarom heb je aan de IMI award meegedaan?

In het eerste jaar van het ROC zijn we op de Houtbeurs geweest. Ik vond het een leuke beurs en heb die dag veel dingen gezien. Op de beurs heb ik mijn e-mailadres achtergelaten en sindsdien kreeg ik altijd mails van de beurs binnen. Toen ik een mail binnenkreeg dat je je kon inschrijven voor een IMI Award, trok mij dat meteen aan. Alleen het enige probleem was toen dat de meubels die ik al had gemaakt, niet bijzonder genoeg waren. Ik had toen al in gedachten dat ik mijn afstudeermeubel salontafel/kinderzitje op zou sturen. En dat heb ik ook gedaan!

3. Wat heb je gewonnen?

Ik heb een studenten interieurbouw-en-meubel award gewonnen. Dat is een aanmoedigingsprijs voor studenten. En het gaat ook om de eer die je krijgt.

4. Heb je veel reacties op je prijs gekregen?

Ja, ik heb al veel leuke reacties gehad van familie, vrienden en klasgenoten. Ze vonden het allemaal leuk dat ik gewonnen heb. Misschien mag ik in de toekomst nog wel zo een tafel maken.

5. Wat doe je nu voor studie?

In de tijd dat ik nog op de opleiding bij ROC Eindhoven zat, wist ik nog niet precies wat ik erna wilde gaan doen. Eén ding was wel zeker; ik wilde verder leren. Ik vind namelijk dat ik nog lang genoeg kan gaan werken als ik klaar ben met studeren. Voor een vervolgopleiding wilde ik naar de Design Academy. Ik heb me toen ook ingeschreven en haalde de eerste ronde, maar helaas viel ik in de tweede ronde af. Ik heb toen gekozen voor de opleiding Industrieel ontwerper op de Fontys hogeschool in Venlo. Ik heb er nog geen spijt van gehad dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Het is vrij moeilijk, maar het wordt beloond met wat ik later wil gaan doen.

6. Wat vind je de verschillen tussen hbo en mbo? Zie je verschillen in type leerlingen?

Het is voor mij een grote overgang geweest. Het mbo is namelijk een stuk gemakkelijker en minder zwaar dan het hbo. Op het hbo heb je iedere dag wel iets te doen voor school, zelfs in het weekend. De leerlingen zijn erg verschillend. Je hebt leerlingen van de havo, die zijn een stuk jonger dan de leerlingen van het mbo, die op hun beurt weer meer praktijkervaring hebben. Doordat de school ook dicht bij de Duitse grens ligt, zitten er ook veel Duitse leerlingen op, zelfs ook bij ons in de klas. Daarom krijgen we ook veel lessen in het Engels.

7. Wat vind je het leukst aan je studie?

Mijn nieuwe studie op de Fontys als Industrieel productontwerper richt zich meer op mijn uiteindelijke doel als ontwerper. Ik heb altijd al graag gewild om met meerdere materialen producten te kunnen maken, en dat komt hier goed uit. Ik vind het ook leuk dat we nu in de tweede periode met projecten beginnen. Hier kan ik dan ook mijn fantasie weer in kwijt en laten zien wat ik al kan. Het leuke aan de opleiding is dat als je er vanaf komt overal als ontwerper kunt beginnen, van colaflesontwerper tot…. ontwerper.

8. Wat is je droombaan na je studie?

Wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet, het vak ontwerpen is ook erg groot. Het liefst vind ik nieuwe dingen uit, zoals de salontafel/kinderzitje. Ik zou uiteindelijk graag ook voor mezelf willen gaan beginnen. Hier kan ik dan ook helemaal zelf mijn gang gaan om mijn ideeën misschien wel tot ware producten uit te laten komen.

9. Hoe ziet het onderwijs er volgens jou uit over 10 jaar?

Dat is een goede vraag… Tegenwoordig gaat het erg snel met de elektronica, en ik denk ook dat er in de toekomst meer lesgegeven zal worden via de computer en dat de boeken er uit gaan. Het klassikaal lesgeven zal altijd wel blijven, alleen zal het meer via presentaties gaan dan uitleg op het bord.

10. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Van jongs af aan heb ik in de garage veel dingen gemaakt. Nu werk ik weinig meer in de garage omdat ik te weinig tijd heb. Ik heb wel een nieuw groot hobbyproject: de camper. Deze camper van het merk Mercedes uit 1974 is een groot project geworden. Anderhalf jaar geleden hebben we de bus gekocht. Helaas hebben we het helemaal moeten opknappen. Er gaat nog veel tijd in zitten, omdat de binnenkant nog niet af is. Ik heb er veel van geleerd en vind het nog leuk ook. We zijn er al vaak mee weg geweest, zelfs naar Spanje.

In de rubriek Ingelijst komt iemand uit de praktijk aan het woord. Dat kan een leerling, docent, praktijkopleider of bijvoorbeeld onderwijscoördinator zijn. Kent of bent u een bevlogen persoon uit de onderwijspraktijk? Laat het ons weten. En wie weet maken we de volgende keer kennis met u!